Tehetségek

Mit jelent neked a siker? – tettem fel a kérdést az elmúlt napokban többször is egy tehetség programunk nyitóinterjújában.         
Sokan vannak, színesek és tehetségesek a résztvevők. Sokfélék, sok tapasztalattal és meglátással, mégis néhány dologban szinte azonosan gondolkodnak. Ritka az ilyen összhang. Kivételesek ők? Vagy csak tudnak valamit, amit sokan nem?

„Mindig lázban égek”, „mintha minden napom egy focimeccs lenne” – így beszélnek munkájukról. Ambiciózusok és harapósak. Szeretik a célokat, a kihívásokat, a fejlesztéseket. Mindannyian azt mondják, hogy nagy és izgalmas célokért dolgoznak, élvezik az alkotást. Lételemük, hogy lássák erőfeszítéseik eredményét. Munkájukért felelősséget vállalnak.

„Bízok magamban, optimista vagyok” – hisznek abban, ha valamit jól csinálnak, ha valami mellett elköteleződnek, akkor mások is kedvet kapnak. Egyszerű üzenet, de azért nem könnyű kivitelezni a nagy nyomásban, ugye?

„Ha látom, hogy amit csinálok, annak van hatása. Amikor látom, hogy ezt én, ezt mi csináltuk.” – a válasz arra, hogy hogyan szeretsz dolgozni. Talán az egyik legfontosabb motiváló tényező, ha munkánk eredményét látjuk és érzékeljük. Ők mindannyian így dolgoznak. Napi-heti-havi-féléves eredményekkel.

„Itt jó kollégák vannak. Jó velük dolgozni.” – így nyilatkozott mindenki. És bár nagy a verseny, mindenki vallja, hogy együtt könnyebb, együtt nagyobb célokért lehet harcolni. Megtapasztalta mindenki a csapatban rejlő erőket.

Már-már idealisztikus a kép, pedig igaz. Van ugyanakkor az éremnek egy másik oldala is, amit ez a cég okosan csinál: a szervezeti kultúra ugyanis megerősíti ezt a fajta hozzáállást. Itt nagy hangsúly van azon, hogy a jót elismerjék. Nem fukarkodik a cég az elismerésekkel, a visszajelzésekkel, az országos, vagy épp nemzetközi díjakkal. Itt a jó ötleteket – jó eladás mellett – a cég támogatja: lehetőséged van kipróbálni magad, bizonyítani, jó gyakorlatokat kidolgozni és büszkén nézni „saját gyermeked”, amint azt nemzetközi szinten is beindítják. „Itt a kultúra azt üzeni, hogy azon gondolkozz, mi újat tudsz csinálni, mitől lesz valami még jobb!” – mondják az inspiráló közegről. Úgy hangzik, mint a dopping. És úgy is működik. Láthatóan lehet szeretni ezt a környezetet. Inspirál, dübörögve küldi szét éreidben az adrenalint. Felgyorsít és hatalmas erőfeszítésekre képessé tesz. Okos egymásra találás kell: ebben a szervezetben ugyanis csak akkor teljesíthetsz jól, ha felelősséget vállalsz magadért és te is futólépésben közlekedsz. A környezet inspirál és stimulál mindaddig, amíg lépést tudtok tartani egymással.

Scroll to Top