A nem tudás engedélye

Azt, hogy „nem tudom”, egyre könnyebb kimondani. Olyan időket élünk, hogy nem tudjuk, mi következik, nem tudjuk, mi a jó stratégia, nem tudjuk meddig tart, nem tudjuk, mit hoz a jövő.

És álljunk is meg ezzel a nem tudással egy pillanatra.

Mennyi-mennyi küzdelem magunkkal megvívni a harcot, hogy nem kell mindent tudni. Hogy nem kell mindent előre megtervezni, millió és egy megoldással bírni a kiszámíthatatlan jövőre. Hogy vezetőként nem kell mindenre tudnom a választ. Hogy oké vagyok úgy is, ha nem tudok mindent, vagy nem kontrollálok mindent.

A COVID egy óriási engedélyt adott nekünk: a nem tudás engedélyét.

Miért is lesz ez az időszak sorsfordító e tekintetben?

  1. A nem tudás állapotában lenni egy olyan üresség, amiben a termékenység lakik. Itt születhetnek az új gondolatok, a változások, az új energiák és az új paradigmák.
  2. A nem tudásban könnyebben kapcsolódhatsz az érzéseiddel. Most nem a kognitív kapacitásodra fogsz támaszkodni. A tested és az intuíciód segít majd.
  3. Jó eséllyel elhagyhatod a tökéletességre való törekvést. Itt a lehetőség a kísérletezésekre, a gyors próbákra, az irányváltásokra.
  4. Szervezeti szinten a hazai vállalatokra jellemző perfekcionizmus és az alkalmazkodás stílusa is gellert kaphat. Nincs mihez alkalmazkodni. Új utakat érdemes keresni, új normálist meghatározni.
  5. És még egy, ami szerintem a legfontosabb ebben az új engedélyben: N E M     V A G Y    E G Y E D Ü L. Most mindenki a nem tudásban van. Lesznek és vannak társaid ebben az utazásban.

Szabó Zsófia, PCC

Szabó Zsófia, az Ascon Consulting szervezetfejlesztője

Scroll to Top