Melyik agyféltekéd a domináns?

1 perces teszt

Figyelem! Olvassa el a blog utóiratát. Itt található olyan tudományos-ismeretterjesztő cikk (angol eredeti) is, ami az egész jobb/balagyfélteke-dominanciát megcáfoló (kétségbe vonó) kutatásokról ír.

Az agyféltekék működését az érzelmi szinten átélt stressz gátolhatja, a bal agyfélteke ugyanis ilyenkor leblokkol. Ha ebből az állapotból kiszabadulunk, az egymást kiegészítő két agyfélteke újra akadálytalanul működhet. A lenti teszt alapján könnyen megtudhatod, hogy inkább a logikus gondolkodású bal, vagy a kreatív és fantáziadús jobb agyféltekéd az uralkodó. Utána gyere vissza, mert blogunkban elolvashatod, miben “erős” az egyik és miben a másik: http://sommer-sommer.com/braintest/

Mire való a két agyfélteke?

“A bal agyfélteke objektív, racionális és logikus. Elemez minden beérkező információt, eltervezi és végrehajtja a problémamegoldás egyes lépéseit. Van időérzéke, tárgyilagos és kritikus. Ő felel a verbális kommunikációért, hisz itt található a beszédközpont, értelmezi a szavakat és számokat, és ezekkel mondatokat alkot.

A jobb agyfélteke felelős a nonverbális kommunikációért, a szubjektív meglátásokért, kreatív, játékos és fantáziadús. Muzikális, felismeri a dallamokat, felel az éneklésért, zeneszerzésért. Jó a térlátása, felismeri a színeket, arcokat, alakokat. A lényegre összpontosít, egészben látja a dolgokat, ő felel a rajzolásért, festésért, művészeti alkotásokért. Van humorérzéke. Nem érti a beszédet és nem tud beszélni. Erősebbek az érzelmi reakciói, érzékeli a beszédben lévő érzelmi színezetet. Ő felel a hatodik érzéknek, vagy intuíciónak nevezett jelenségért. Nincs időérzéke.

Utóirat: A tesztet reggel raktuk ki személyes energiamenedzsmentről szóló, szakmai és és/vagy figyelemfelkeltő anyagokat megosztó oldalunkra: https://www.facebook.com/pages/Stressz-%C3%A9s-energiamenedzsment/353763831308806 Soha nem tapasztalt megosztási és látogatottsági aktivitás indult be. Kora délutánra már fenn volt a Nyitott Akadémia és a HVG oldalán is. Becsléseink szerint közvetlenül és közvetve többszázas megosztása lett a tesztnek. Minket lepett meg a legjobban, még soha nem voltunk elindítói facebook-hullámnak

Ezért szakmailag különösen fontosnak tartunk néhány kiegészítést tenni.

  1. A teszt inkább egy érdeklődést felkeltő játék, semmiképpen sem biztosnak tekinthető eredményt adó, tudományos anyag. Ami igazán fontos, az a blogunkban szereplő többi gondolat.
  2. Sőt! Vannak olyan kutatások, amik szerint ez a fajta jobb/bal agyféltekés dominancia nem is létezik: http://www.livescience.com/39373-left-brain-right-brain-myth.html

Egy biztos: különböző képességeinkre, észleléseinkre támaszkodunk tanulásunk, gondolkodásunk, világról alkotott képünk kialakítása során. Amit változásmenedzserként és coachként javaslunk: Összetett, új szerű helyzetekben jó, ha nem csak a “szokásos” -ra támaszkodunk, hanem tudatosan figyelünk a sokféle megközelítésre. Ezt elérhetjük különböző technikákkal vagy különböző emberekből álló csoportokkal. Ne féljünk a különbözőségtől a gondolkodásban! Akár önmagunknál, akár másoknál. Ezt használjuk moderátorként, coachként, erről lehet technikákat tanulni Energiamenedzsment tréningjeinken.

Scroll to Top