Tavaszi csapatás

A valódi csapatok 6+1 kérdése

Leépítés, átszervezés, mátrixszervezet, vezetőcserék, outsourcing, virtuális teamek, otthoni munka… az elmúlt évek szervezeti trendjei megnehezítik a csapatok természetes kialakulását. Eljött a tavasz – és szükségünk is van minden energiára.

Folytatódnak a változások, ami a csapatokban rejlő pluszlehetőségeket és rugalmasságot újra és újra próbára teszik.   
Igazán csapat vagytok? 7 kérdés, amire, ha igent tudtok mondani, bármilyen környezetben csapatként tudtok működni. (igazi kihívás: a perfekcionista kultúrában mindezt elérni: http://ascon.hu/2011/11/harcolj-vagy-menekulj/)

  1. Van közös célotok (szervezeti szinten vagy legalább projektek szintjén)?
  2. Vannak olyan eredményeitek, amit meg tudtok ünnepelni vagy legalábbis eredményként megélni?
  3. Tudjátok, mit jelent a csapaton belül és a csapaton kívül lenni? (nagyon sok szervezetben egyre nehezebb meghatározni, hogy „ki jöjjön el a karácsonyi partira” a mátrixszervezetek vagy éppen a zavaros alkalmazási jogviszonyok miatt)
  4. Tisztázottak a szerepek és alapvető folyamatok (döntési, felelősség és hatáskör)?
  5. Vannak kialakult folyamaitok és normáitok az együttműködésre? (amikor nem szokásos módon, kapcsolatokban kell közös eredményre jutnotok)
  6. Van bizalom a tagok között a nem egyértelmű helyzetek jószándékú megoldására?

+ 1: A vezető igazán vezető? – biztosítja a fenti 6 kérdés megválaszolását?

Beszéljetek ezekről a kérdésekről, vezetőként lásd a helyzetet – mind megoldható! A csapattá válás mindenkin múlik, de aki nélkül nem megy: az a vezető. Zsófi egy coaching esete, ahol a vezetőnek sikerült átalakítani működését: 

http://ascon.hu/2011/07/%e2%80%9ecserbenhagytak-a-legjobb-embereim-mi-tegyek%e2%80%9d/

Ezt gondolom most, amikor több csapattal és vezetővel is dolgozom azon, hogy megtartsák eredményességüket és emberségüket. Mint tavaly a Békéscsabai Jókai Színház művészei egy nem mindennapi premieren: http://ascon.hu/2011/03/a-te-csapatod-mit-tett-volna/

A tavaszi hónapokra is energiát, sikert és jó társakat kívánok – figyeljünk egymásra a nehéz pillanatokban és az örömök átélésében egyaránt!

Scroll to Top