A magyar energia-állapot

Március folyamán több, mint 200-an vettek rész Energiamenedzsment programjainkon. A téma aktualitását mi sem jelzi jobban, minthogy naponta olvashatunk cikkeket, elemzéseket az emelkedő stressz szintről, a kiégésről, vagy épp a veszélyeztetett korosztályokról.

A programjainkon mi is felvettünk egy rövid kérdőívet, amely Tony Schwartz energiamodelljére épül. * Ezek szerint energiaterületeink töltöttsége a következőképpen alakul:

Fizikai energiaszintünk a legalacsonyabb, mindösszesen 54%-os. Két veszélyeztető rossz szokásunk van: egyrészt 2/3-unk nem végez elegendő testmozgást, másrészt 58%-unk nem tart munkája közben rendszeres felfrissítő szüneteket. Kiemelten veszélyeztetett csoport a felsővezetői: 83%-uk nem mozog eleget.          
A fizikai töltöttségünk a teljes energiamenedzselésünk biztos alapja. Épp ezért, amennyiben azt nem kezeljük jól, úgy hosszútávon a többi energiaterületünk is gyengülni fog. Ha te is azok közé tartozol, akik hetente nem mozognak minimum háromszor, akkor irány az erdő, a tornaterem, a bicikli, vagy válassz bármit, ami jólesik!

Érzelmi össztöltöttségünk 57%-os. A megkérdezettek 66%-ának túl kevés ideje jut azokra a tevékenységekre, amelyeket a legjobban élveznek. Itt is kiemelkedően alacsony a vezetők eredménye, a felsővezetők 83%-ának, a középvezetők 71%-nak nincs ideje azokra a tevékenységekre, melyeket élveznek. Bár általánosan kevés időt tudunk szentelni a szeretett tevékenységeinkre, a felmérés eredményei szerint a gyereket nevelők szignifikánsan elégedetlenebbek e lehetőségükkel. (2 gyermeket nevelők esetében az eredmény: 82%)

Mentális energia szintünk 61%-os. Az előző két energiaterületnél magasabb a töltöttségünk, mégis az egyik terület, amelyben a legtöbbet szeretnének fejlődni a résztvevők. Mi áll ennek a háttérben? A megkérdezettek 63%-ának gyakorlatilag alig van olyan időszaka, amikor az elméjük csendes és gondolatoktól mentes lenne. Legkritikusabb a helyzet a középvezetők csoportjánál, ahol a megkérdezettek 77%-a jelzi azt, hogy egyáltalán nincs ideje elméjét lecsendesíteni. 
Visszaköszön tapasztalatunk ott is, hogy a megkérdezettek több, mint fele nem tud elég időt tölteni stratégiaalkotással, kreatív gondolkodással. A középvezetők majd 2/3-a jelzi ezt veszélyes területként.

Spirituális össztöltöttségünk 66%, energia piramisunk legjobban feltöltött területe. Jó hír, hogy a megkérdezettek 2/3-ának mindennapjait élvezetes feladatok töltik ki, a szenvedélyes elkötelezettség megjelenik munkájukban. Mindemellett minden 2. ember érzi azt, hogy jelentős hézag van aközött, amiről azt mondja, hogy az életében a legfontosabb, és ahogyan ténylegesen felosztja idejét és az energiáit.

Hogyan tovább? – merülhet fel sokakban a kérdés. Tapasztalatainkról, változásokról és lehetőségekről egy későbbi bejegyzésben adunk hírt.

* Tony Schwarz: Manage Your Energy, Not Your Time in HBR (2007. október) alapján

Scroll to Top