A láthatatlan szervezetek

A szervezeti hálózatokról

10 tonna cement, 1 hónapnyi várakozás, hetekig tartó feltáró munka, markológépek, több tonna föld mozgatása, mire végre feltárul előttünk a rejtett szervezet. Így is lehetne kezdeni, de…

Friss diplomásként egy bank HR és Szervezetfejlesztési osztályán kezdtem el dolgozni. Aktívan, teljes lelkesedéssel vettem részt egy hatalmas átalakítási projektben – mit nekünk változás, gondoltam. Igen gyorsan azonban szembesültem azzal, hogy hiába a sok olvasmány, a szervezeti működést még megannyi, általam ismeretlen folyamat jellemezi. Kísérletbe fogtam hát és elindítottam egy pletykát. Arra voltam kíváncsi, hogy vajon milyen tartalommal és mikor fog visszaérkezni hozzám. Azt ugyanis már világosan láttam, hogy a vállalati kommunikáció tartalma gyakorlatilag annyiszor ölt új testet, ahányszor az új embert elér. Nem kellett sokat várnom. Napokon belül visszajött hozzám a sztori, kicsit csinosítva, kicsit átszabva.         
Akkor még arra voltam kíváncsi, hogy a tartalom hogyan változik.    
Ma már azonban ennél sokkal többet tudnánk elemezni: hogyan, milyen hálózaton, kiknek, milyen csoportoknak a részvételével terjedt el, vagy akár kiket hagyott ki. Vajon kitől, mennyi irányban ment tovább, milyen sebességgel működtek az egyes kapcsolati hálók és még megannyi kérdés.

A szervezeti hálózatkutatást ma már egyre szélesebb körben alkalmazzuk. Feltérképezhetjük az informális kapcsolatokat, megvizsgálhatjuk a tudás hálózatokat, támogathatjuk és testre szabhatjuk a változást, felgyorsíthatjuk a vállalati egyesüléseket, rámutathatunk az érdeklődési körünknek megfelelő kulcsemberekre, megtalálhatjuk a szervezet energia teremtőit. Mindezt azért, mert egy olyan világot tárunk fel, ami addig előttünk ismeretlen volt.

Egyik kedvenc szemléltető példám a hálózatkutató partnerünk (Maven7) esetpéldája: Míg az első képen a formális szervezeti ábrát látjuk, úgy a második kép az informális működést szemlélteti.

Játsszunk egy kicsit. Gondolj arra, hogy mi lenne, ha mondjuk te lennél Tom és egy harapósabb, együttműködő csapatot kellene építened? Mit mond az ábra a vezetői működésedről? Mit tudnál tenni annak érdekében, hogy a 3 általad irányított terület szorosabb együttműködésbe lépjen? Mit gondolsz Liz működéséről? Hogyan tudnád ővele megerősíteni a csapatot és magadat? Mit gondolsz egy –a 3 területen átívelő – változáshoz kiket kell elsőként bevonnod?        
Ha csak e kérdések mentén elemzed az informális szervezeti működést, már érzékelheted: komoly segítséget adhat neked ez a változáshoz.             
Szerencsére ma már egy-egy szervezet feltérképezése nem bonyolult művelet. Egy jól definiált fejlesztési cél mentén felvett hálózatkutatással izgalmas és valós eredményekkel dolgozhatunk.

Scroll to Top