9 tipp a stressz csökkentésére

Az ünnepek előtt és általában.

A karácsony közeledtével egyre gyakrabban figyelem önmagam és a rohanó idegeneket. Egyre idegesebbek vagyunk. Egyre nagyobb a tömeg. Egyre hangosabb a Jingle Bells. És egyre nyomasztóbb az ünnepek közeledte….

Hogy éreznéd magad, ha ez az idei karácsony nyugodtabb lehetne, mint a korábbiak? Remélem, ezek az egyszerű tippek még időben találnak Rád, a karácsonyi rohanást megelőzve- és néhányukat nemcsak hasznosnak találod, hanem alkalmazod is majd. Tekintsd ezt az első karácsonyi ajándékodnak.

1. Tűzz ki reális célokat!

A karácsony tényétől senki nem lesz új ember, ne várj lehetetlent a környezetedtől! Anyukád ugyanúgy megjegyzést tesz majd a lakásod dekorációjára, a gyerekeid szanaszét szórják a játékaikat a lakásban, partnered ugyanúgy értetlenül áll majd lelkes készülődésed előtt, ugyanolyan türelmetlen lesz és a barátaid szokásosnál is elfoglaltabbak. És nem fognak az ajándékok sem kevesebbe kerülni! A környezeted (és Te is) a megszokott formáját hozza majd- ezen nem érdemes meglepődnöd. Örülj a jó tulajdonságaiknak és fogadd el a rosszakat. Tekints derűvel és elfogadással a környezetedre. Elég, ha „elég jó szülő”, „elég jó gyermek” és „elég jó partner” vagy. Kerüld a perfekcionizmust a karácsonyi időszakban (is). Idézd fel a legkedvesebb karácsonyi emléked. Idézd fel azt a karácsonyt, ami még ma is melegséggel tölti el a szívedet. Az emlékeidben láttál földön felejtett, rendetlenül heverő papucsot; vagy csúnya, de isteni karácsonyi sütit? Vagy inkább eszedbe jutnak az illatok, a beszélgetések, a szeretteid ölelése és öröme neked? Nem a tökéletes díszletek tették a karácsonyt meghitté és boldoggá. Elégedj meg azzal, hogy készültél és örömmel várod az ünnepet. Ezzel teheted a legtöbbet a boldog karácsonyért.

2. Mondj „nem” -et és figyelj a saját igényeidre!

Priorizáld a teendőid és rangsorold, milyen tevékenységeket szeretnél mindenképpen megtenni. Nem kell minden meghívásnak eleget tenned, mindenhova saját készítésű süteményt sütnöd és minden munkahelyi feladatot kipipálnod az ünnepek előtt. Hagyj időt magadnak a pihenésre és a belső készülésre is- ez által csökkentheted az ünnepek után érkező fáradtságot és a gyakran tapasztalt lehangoltságot is.

3. Figyelj arra, hogy mit és mennyit eszel!

Az ünnepek alatt rengeteg extra zsírt és szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe. A túlevéstől fizikailag, szellemileg és érzelmileg is fáradtnak, lomhának érezzük majd magunkat. Nem beszélve a karácsony utáni testsúly-pánikról…. Könnyebb az ünnepek előtt és alatt odafigyelni a mértékletességre, mint később sanyargatni magunkat.

4. Az ünneplés mellé iktass be egy kis testmozgást!

Iktass be egy kis testmozgást. Mi lenne, ha a barátokkal? Egy kis séta vagy néhány perc mozgás (tánc a bejgli körül vagy egy gyors zumba óra) nemcsak a gyorsan felszökő kilókat tartja távol tőled, hanem a hangulatodra is remek hatással lesz. A testmozgás segít a feszültség levezetésében és az energizáltság elérésében is. Az ünneplés mellé iktass be egy kis testmozgást, hívd a barátaidat is!

5. Nevess: gyakran és nagyokat!

A nevetés csökkenti a szervezet stressz-hormon szintjét, növeli az energiád és fokozza a tested vérellátását. A nevetés energizál- és a pozitív energiára ebben az időszakban különösen nagy szükségünk van. Nézz vígjátékokat, este tévézés helyett játszatok, találkozz olyanokkal, aki gyakran megnevetett.

6. Aludj többet a szokásosnál!

Az egészséges felnőttek túlnyomó többségének minimum 7-8 óra alvásra van szüksége. A kialvatlanság gyorsan okoz lehangoltságot. Próbálj szundikálni a hétvégén- akár egy fél óra is sokat segíthet, de relaxálhatsz néhány percet akár az irodai tárgyalóban is. Legyél kreatív abban, mikor és hogyan tudsz néhány percre pihenni, kikapcsolódni.

7. Gondolj ki új karácsonyi szokást!

Gondold végig a családod karácsonyhoz kapcsolódó szokásait: eleveníts fel egyet vagy keress egy új szokást, tradíciót. Mi a visszatérő karácsonyi veszekedéseket, vitákat a 23.-i ráhangolódással váltottuk fel: egy közös színházzal kezdjük az ünnepet. Ez néha a Diótörő, máskor egy musical, mindegy is, hogy mit nézünk meg… Mások 24.-én reggel ellátogatnak a Vörösmarty térre, megint mások az elmúlt év legszebb pillanatairól készült képeket napokig válogatják, nyomtatják, majd ezeket is felakasztják a karácsonyfára. A barátaid ezer szokást mesélnek majd, ha megkérdezed őket!

8. Napozz vagy tölts néhány percet a szoláriumban!

A téli lehangoltság remek ellenszere a napozás A téli lehangoltság remek ellenszere a napozás vagy a mértékletes szolárium használat. A napfény segíti a D-vitamin és a melatonin termelődését, melyek segítik az immunrendszer működését, az alvást és javítják a hangulatunkat.

9. Oszd meg a karácsonyi feladatokat!

Még ha Te is szervezed a karácsonyi családi eseményt, – oszd meg bátran a rád háruló feladatokat. Ha csak egy kis apró segítséget kérsz a család egy-egy tagjától, összességében máris sok segítséget kapsz (valaki hozza a pogácsát, mások italokkal készülnek, megint mások bejglit sütnek stb.). A lakás feldíszítése és a vacsora elkészítése még így is ellát majd tennivalóval. Minél több segítséget tudsz kérni, annál több energiád és figyelmed marad a szeretteidre.

Scroll to Top