Próbálj ki 30 napig egy új dolgot

Matt Cutt – Googlenél dolgozó mérnök srác – 2009-ben úgy döntött, hogy minden nap legalább 10.000 lépést meg fog tenni, összesen 30 napig. Kísérlete sikeres volt, élvezte, így újabb kihívást keresett: 30 napig nem nézett TV-t.

Azóta 30 naponta újabb témát keres magának. Volt, hogy csak bicajjal járt a munkahelyére, volt, hogy nélkülözött minden Microsoft szoftvert, volt, hogy nem használt iPhone-t, vagy épp nem ivott koffeines italt, nem evett cukrot, 15 percet meditált minden nap, olvasta a Bibliát, mindennap készített egy fotót, novellát írt, vagy épp mindennap megtanult egy új szót.

Egyik blogbejegyzésében a lelkes olvasótáborát szavaztatta meg következő hónapos témáiról. A következő lett a top 3:

  1. Bibliát olvasson minden nap,
  2. Minden nap tegyen valakivel valami kedveset,
  3. Jobb keze helyett használja bal kezét.

A sorban vannak még érdekes ötletek, én biztosan szavaztam volna rájuk: próbáljon meg ideális férj lenni (na vajon az milyen?), próbálja ki a többfázisú alvást (naponta legalább 3x-i alvás). Voltak olyanok is, akik a szexről mondhatnák le (Ezt eddig nem vállalta. Legalábbis nyilvánosan). TED előadásában Matt azt meséli el, hogy ezek a 30 napos kihívások valahogy lelassították az időt és az élete izgalmasabbá vált. Ezek a 30 napok jó ugródeszkát jelentenek a tartós változásokhoz. A viselkedésváltozási kísérletek ugyanis azt mondják, hogy 66 nap alatt tartós változásokat tudunk elérni mindennapi viselkedésünkben.

Mondd, te mit próbálnál ki 30 napig?

Scroll to Top