Időmenedzsment helyett

Energiamenedzsment!

Kezdjük egy gyorsteszttel:

 1. Ritkán alszom 7-8 órát, gyakran ébredek fáradtan
 2. Nem mozgok eleget, azaz sehogy se jön ki a heti 3 kardió és 1 erőtréning
 3. Gyakran ideges vagyok a munkahelyemen, ami a követelmények emelésével csak fokozódik
 4. Ritkán van időm azzal foglalkozni, ami igazán fontos nekem Van nehézségem az egy dologra való fókuszálással.
 5. Könnyen átkattintok a beérkező mailekre.
 6. Az időm nagy részében a beeső kérésekre és kérdésekre válaszolok, kevés a hosszú távú célok mentén való elmélyült munkám.
 7. Kevés időt és energiát szentelek arra, hogy a világban pozitív változásokat indítsak el.

7-ből 7-szer Nem-mel válaszoltál? Akkor már be is csukhatod ezt az oldalt! 
De ha nem, akkor még érdemes tovább olvasnod! Vannak véges erőforrásaink. Ilyen pld. az időnk. Egy nap 24 órából áll.

“Reggel kell egy fél óra, hogy magamhoz térjek, aztán gyors zuhany, majd bekapok egy falatot, aztán ellenőrzöm a gyerek iskolatáskáját, uzsonnakészítés, autózás, búcsú és röpke 40 perc a dugóban. 8.45 körül beesek a cégbe. Email hegyek és orrba-szájba meetingek. És már 5 óra. Aztán irány a gyerekért (vagy ma épp a párom hozza el?), játék, tanulás, főzés, összepakolás. 10 óra. Végre mindenki ágyban. Na, most dolgozhatok.”

Vannak ugyanakkor változtatható erőforrásaink. Mint pld. az energiánk. Ha figyelünk rá és edzésben tartjuk, akkor magas energiaszinten, magas teljesítményt tudunk elérni. Sőt, úgy tűnik, hogy pont az energiánk menedzselésével tudunk nagyobb teljesítményre szert tenni. Sajnos ugyanakkor, ha kizsákmányoljuk az erőforrásainkat, akkor előbb-utóbb lemerülünk. Fizikailag, lelkileg, mentálisan, vagy akár érzelmileg.

Jim Loehr és Tony Schwartz (The Power of Full Engagement című könyvében) 4 olyan területet azonosít, melyek karbantartása elengedhetetlenek a kiegyensúlyozottsághoz. Mik is ezek?

Fizikai (energiánk mennyisége):

Az összes energiánk alapja, hiszen fizikai energiára van szükségünk a teljesítés bármilyen formájához. A fizikai energiánk 4 különböző elemből áll:

 1. Táplálkozás (a testünk egészséges tápanyaggal való ellátása)
 2. Sport, fitnesz (fizikai erőnlétünk karbantartása, fejlesztése)
 3. Alvás (a megújuláshoz szükséges alvás biztosítása)
 4. Megújulás (napközbeni aktivitásaink, melyek az elemeink „újrafeltöltését” segítik).

Érzelmi (energiánk minősége):

Hogyan tudunk érzelmi állapotainknak tudatában lenni és hogyan vagyunk képesek a stressz és negatív helyzetek kezelésére?

Mentális (fókusz biztosítása):

Úgy tűnik, hogy minden hír ellenére csak egy dologra tudunk egyszerre fókuszálni. Így a mentális fókuszunk akkor tud kiteljesedni, ha figyelmünket valóban egy dologra irányítjuk, és nem engedjük megzavarni pld. a beeső e-mailekkel, vagy a szobánkban zajló beszélgetésekbe való bekapcsolódással.

Lelki (életünk célja):

ha a fizikai energiánk volt a többi energia alapja, akkor ez pedig az energiáink iránymutatója. Mert lelki energiánk mozgatja a másik három energiaforrásunkat. Minél inkább tudunk életünk céljára fókuszálni, annál inkább éltetjük többi erőforrásunkat. Ha tehát tudatosan foglalkozunk az energiánkkal, akkor a napunkról valahogy így számolnánk be:

„Frissen ébredtem, még aludt a család. Volt időm, hogy átgondoljam, ma mit szeretnék csinálni. Aztán felébredt szép lassan mindenki, jött a közös reggeli és elindultunk az iskolába. A munkahelyemen elsőként a két legfontosabb projekttel foglalkoztam. Aztán rövid séta a friss levegőn. Ez mindig segít az elmélyült munkára való ráhangolódásban. Ma ugyanis az éves célunkkal kapcsolatban volt némi kutató munkám. Ebéd után a kollégákkal volt projekt meeting. Még azt is meg tudtam csinálni, hogy az iskolai kör előtt elmentem tornázni. Így aztán este végre tényleg otthon tudtam lenni, nemcsak testben, de fejben is. Jó volt így megkezdeni a hétvégét. Ja! A laptopot nem kapcsoltam be, helyette egy izgalmas filmet néztünk meg”.

Mert mik is az alapvető különbségek a két példában?

 • Priorizálás – átgondolom, hogy mivel fogok foglalkozni és mire, mennyi időt szánok (segíti a mentális energiát és a céljainkkal való összhang a lelki energiát is)
 • A napi energia-görbéhez igazítom a napi ritmus – az elmélyülést igénylő feladatokat akkor végzem, amikor ehhez a legtöbb energiám van (általában kora reggel) és a megbeszéléseket, amelyekhez már másfajta figyelem kell, délutánra teszem. (mentális és érzelmi energiánkat növeli)
 • Sport – minimum heti 4-szer 40 perc szükséges a testünk karbantartásához. (fizikai energiánk újratöltése)
 • Fókusz és jelenlét – a jelen pillanatának megtapasztalása és megélése. Lelkileg és fizikailag, azaz fejben és testben is ugyanott vagyok. (mentális és lelki energiánk növekszik)

Az energiánk menedzselésének legfontosabb üzenetei a következők:

 1. Az energiádat menedzseld, ne az idődet!
 2. Figyelj arra, hogy (tartósan) semelyik energia területedet se hanyagold el!
 3. Ha pedig ott susog a füledbe a kisördög, hogy „csak még ezt befejezem, meg ezt még megválaszolom” és ennek következményeként elmarad a feltöltődés, akkor jusson eszedbe: a kevesebb sokszor több!
Scroll to Top