Egy korty a Veritas szérumból

Játszunk egy kicsit, jó?

Rábukkantam egy érdekes listára. Senkit ne tévesszen meg a felsorolás: nem a nagybetűs életigazság és még nem is a mindentudás széruma, de azért van benne jó néhány vitalizáló csöpp.

Olvassad át a listát (Figyelem! Szánj rá 5 percet. Ha rohansz, akkor gyere inkább vissza…)

  1. És most jelöld be, hogy neked mi az a 2 legfontosabb változás, amit szeretnél az életedbe behozni. Ha kell, akár egészítsd ki a listát!
  2. Miért fontosak ezek neked? Mi az, ami most hiányzik az életedből és ezzel pótolni tudnád? Milyen energiákkal vértezne fel a változás?
  3. Meg tudod mondani, hogy mi tartott vissza téged eddig? Mit kaptál érte cserébe?

A lista Tony Schwartztól származik, aki hosszas kutatásokkal alapozta meg az Energiamenedzsment szakirodalmat.

Én idénre két célt tűztem ki magamnak.

Multi-multi-multitasking:

Egyfelől szeretnék leszokni a multitaskingról, mert megtapasztaltam, hogy bizony kiesnek események és történések az életemből. Hosszas kutatómunkával (azaz utána olvastam) tudományos megalapozottsággal állíthatom, hogy bármilyen tökélyre is fejlesztjük fókuszolási képességünket, nem tudunk egyszerre több dologra figyelmet fordítani. Úgyhogy listám van a céljaimról, az ehhez kapcsolódó feladatokról és beosztom az időmet. 
Külső segítséget is kaptam, installáltam egy „figyelő szoftvert”, ami heti szinten visszajelzi, hogy a beállított célértékhez képest mire, mennyi időt fordítottam. (zárójeles megjegyzés: lassan belemerülőknek izgalmas feature: magad állíthatod be, hogy pld. a facebook mennyire hasznos időtöltés neked.) Finomságairól majd egy későbbi blogbejegyzésben írok.

Mozgás:

Na jó, könnyű dolgom van… Ez az évem félig sabbatical év. Ebbe belefér, hogy David Lloyd barátomat (ez a szomszédos tornaterem) napi szinten meglátogassam. Nem tudom leírni, hogy mennyire jó érzés mindennap tornázni, vagy épp úszni. Azt viszont le tudom írni, hogy drága kollégáim milyen empátiával gondolnak rám, amikor egy virtuális megbeszélés közepén felpattanok és jelzem, hogy eljött az idő, tornázni indulok. Sárgulnak. De nem is ez a fontos. Észrevettem, hogy a mozgás nemcsak a fizikai energiáimat tölti, de határozottan hozzásegít a mentális energiák újratöltéséhez. Egy-egy kiadós torna után ugyanis mindig új ötletekkel jövök haza és fejben már megváltom a világot. Ilyenkor úgy kezdem az ötlet bevezetését, hogy úszásból jövök… Már tudják.

A változást mindenki másképp éri el. Nekem szükségem van a saját tapasztalásomon túl a tudományos háttérre. Ha azzal megvagyok, akkor onnan már nem is olyan nehéz az út.

Scroll to Top