Tényleg legyünk mindig boldogok?

„Légy boldog!” – „Boldogság 7 lépésben.” „A boldogság csak rajtad múlik!” – olvashatjuk nap, mint nap a bejegyzéseket. De tényleg? Nekünk mindig boldognak kell lennünk?

A boldogság fontos céljaink elérésére vezérel, erőt ad az akadályok leküzdésére, óv a stressztől, fizikai és mentális egészségünket védi, összekapcsol másokkal. De vajon minden helyzetünket a boldogság fogja megoldani? Érzelmeink abban segítenek bennünket, hogy a környezethez igazodjunk, az aktuális kérdésekre, kihívásokra és lehetőségre megfelelő válaszokat adjunk. 4 alap, ún. autentikus érzelmet különböztetünk meg. Ezek a boldogság, félelem, a szomorúság és a düh. 

A félelem energiákat mobilizál: jelzi, hogy a jövőben veszély van, beindítja a szervezetünk megküzdési stratégiáit.

Dühünk a jelen problémájáról szól. Azt élem meg, hogy határaim, értékeim, a számomra fontos dolgok sérülnek.

Szomorúságunk a veszteségről szól. Szomorúságunkkal segítjük magunkat, hogy egy múltbéli fájdalmas eseményen túljussunk. Segít a lezárásban.

Az öröm támogat minket céljaink elérésében, eredményeink megtartásában és nyitottá tesz a kapcsolatokra, együttműködésekre. Örömünk ugyanakkor azt is jelzi nekünk, hogy végre pihenhetünk: elértünk valamit, itt az ideje a megpihenésnek.

Érzelmeink segítenek minket, hogy az adott helyzetben, az itt és most-ban megfelelően cselekedjünk és gondolkozzunk. Minden érzelemnek megvan a szerepe. Nem szabad felülírni semelyiket és nem kell magunkat törni az örök boldogságért. Mert az ebben a formában nem igaz.

Scroll to Top