Mentoring

Vállalati PR-fogás vagy a munkatársi fejlesztés csodafegyvere? – a mentorálás szerepe a sikerben.

Késő őszi reggel, Graphisoft park, Microsoft irodaház, péntek reggel 8 óra – és nők, nők, nők mindenütt. Kávéillat, vidám beszélgetésfoszlányok, csengő nevetések, színes ruhák: elkezdődött az Opening Windows 5. találkozója.

A 2011-ben indult Microsoft Opening Windows. A Női Üzleti Reggeli elsősorban az IT-világban dolgozó nők számára szervezett rendezvénysorozat. 2012. november 30-án a „Mentorálás szerepe a sikerben” témát járta körül. A programra rekordszámú, közel nyolcvan érdeklődő jött el, nem csak IT-ból, hanem kereskedelem, tanácsadás, jog, pénzügy területéről is. Ez már sejtette, hogy jól eltalált témával készültek szervezők, a Microsoft Magyarország HR-es munkatársai.

A nap kezdéseként Malek Miklós üzleti életben is jól használható X-faktoros tapasztalatait hallgattuk meg egy őszinte és vidám előadás keretében; majd gyakorló mentorok és mentoráltak mondták el tapasztalataikat a hallgatóságnak; végül a résztvevők pörgős workshopokon gondoltak közösen a mentorálás különböző kérdéseit. A feszes ritmusú programot jó hangulatú, beszélgetős szünetek tették még élvezetesebbé.

 

Te is voltál már mentor?

Bennünket, jelen levő nőket két dolog biztosan összekötött. Egyrészt: mindannyian voltunk már mentoráltak. Mindannyiunknak volt olyan tapasztalt, az életútban előrébb járó segítője, aki önzetlenül támogatta fejlődésünket. A szüleink, példaképeink, emlékezetes tanáraink; egy tapasztaltabb munkatársunk vagy jó vezetőnk – meghatározó emberei életünk egy-egy részének. A másik fele is igaz: mindannyian voltunk már mentorok. Igen, felnőttlétünkre szinte biztosan fejlesztő hatást gyakoroltunk velünk kapcsolatba kerülő emberekre. Egy rokon, egy munkatárs, a szomszéd kislány, barátnő… nem, nem vagyunk nyom nélküliek, még ha ezeknek a hatásoknak nem is vagyunk tudatában.

 

Miért érdemes mentorálni?

A feszes ritmusú, jó hangulat, jól szervezett program fő tanulsága talán ebben foglalható össze: A mentorálásban mindkét fél fejlődik. Próbáld ki magad – és megtanulhatod a támogatás adását és elfogadását is. Mindkettőre szükségünk van vezetőként, karrierjét megélő emberként, anyaként, nőként. Megtanulni a tapasztalatot önzetlenül, a másikra odafigyelve megadni – és megtanulni más tapasztalatát tisztelettel és bizalommal beépíteni magamba. Ez a folyamat sok energiát igényel – és még több energiát hoz létre.

 

Amitől nem megy könnyen

Persze a hétköznapokban ott vannak a kétségek, a rossz tapasztalatok. „Minek külön nevet adni annak, ami amúgy is működik? Nem is tudnak másképp beilleszkedni a fiatal vagy új munkatársak, minthogy segítjük őket, megosztjuk a tapasztalatokat. Ezt külön névvel illetni… ez nem csak a vezetők vagy tanácsadók által gyártott mesterséges szóhasználat?” Jogos kérdés. Ahogy az egyik workshopon megfogalmazódott, sok cég csak “PR-mentoringot” üzemeltet. Hivatalosan benne van a céges elvárásokban, mert egy modern cégben kötelező „egymás fejlődését a legkorszerűbb és személyre szabott eszközökkel támogatni” etc. Valódi elköteleződés nélkül az egész csak egy letudandó; izzadságszagú, sőt demotiváló beszélgetéssé silányul. Mint amikor frissen főzött zamatos valódi kávé helyett kihűlt gépi löttyöt kap az ember. Felmerült az is, hogy kell-e külön név akkor, amikor a cég még átlátja önmagát és tényleg magától kiválasztódnak ezek a fejlesztési kapcsolatok? Mikor kell „név a gyereknek”? Ha belekezdünk, akkor mik legyenek az első lépések? Hogyan tudjuk a megfelelő kapcsolatokat kialakítani? És hogyan tudunk a mentoroknak segíteni feltöltődni? Kérdések sokasága és a beszélgetések intenzitása mutatta, hogy mindenki megérezte: igen, mentorálni fontos és jó – akár így nevezzük, akár „csak” csináljuk.

 

5+1 tanulság a jó mentoringhoz

Résztvevőként és az egyik workshop vezetőjeként öt fő gondolatot raktam el a hallottak alapján a napról:

  1. A mentorálás jó terep a fejlesztő vezetővé válás útján. Sokan a coachinggal kezdik, ami már egy mélyebb műfaj. A jó mentorrá válás legyen az első lépés!
  2. A mentorálás strukturálja a tapasztalatunkat, növeli a másokra való odafigyelésünket és formálja szakmai identitásunkat.
  3. Mentoráltként megtanulunk karakteres célokat kialakítani és ezekért minden nap tenni valamit. Megtanulunk úgy tanulni mástól, hogy közben kapcsolatunk partneri marad vagy azzá válik.
  4. A mentor választásánál hallgassunk az eszünkre. A mentor legyen etalon a fejlődésünk számunkra fontos területen.
  5. A mentor választásánál hallgassunk az ösztöneinkre is. Lássuk egymásban a lehetőséget, hogy létrejön közöttünk a fejlődéshez szükséges bizalom.

+1: A mentorálást sokszor a HR kezdeményezi – de a sikere a vezetői példamutatáson múlik. Először a felsővezetőket tegyük gyakorló, elkötelezett mentorrá. Utána már terjedni fog szinte magától.

Scroll to Top