Cserbenhagytak az embereim. Most mit tegyek?

Leadership sokk-ból radikális változás coaching segítségével

 1. Nyílt és őszinte kommunikáció: légy személyes; érjetek el közös eredményeket; ne tarts attól, hogy leesel a piedesztáról, ha beszélgetsz, beszélgetésbe elegyedsz.
 2. Ne tarts attól, ha a beszélgetés során személyes témákra terelődik a szó, mert ezzel személyesebb lesz a kapcsolatod, megközelíthető leszel és biztonságot adsz.
 3. Úgy viselkedj a csaptatóddal, mintha az a családod lenne.
 4. A csapatmegbeszéléseken legyél valós résztvevő. Vond be a tagokat, mert azzal ők is „tulajdonosai” lesznek az érintett kérdésköröknek.
 5. Sok időt szánj a csapatodra, bátorítsd őket, hogy forduljanak hozzád kérdéseikkel. Ezzel a menedzsment irányából elindulhatsz a valódi leadership felé. Előadásaid a saját sztoridat mondják el, a közönség igényeihez igazítva.
 6. Használd a te gondolatmenetedet, megközelítésedet és logikádat.
 7. Építsd a külső kapcsolatokat; a csapaton túli kapcsolódások éppúgy fontosak. Jobb, ha látható vagy és a valódi eredményeid szerint ítélnek meg.
 8. Mitől indultak be valódi változások a közel fél éves folyamatban?

A fenti felsorolás nem egy Leadership könyv tartalomjegyzéke – bár méltán lehetne az -, hanem egy coachinggal kísért változás tapasztalatainak összegzése. Izgalmas coaching folyamatnak voltam részese, melynek két változási tanulsága is volt. Mitől indultak be valódi változások a közel fél éves folyamatban? Hogyan dolgozott a kliensem a gondolatok, a cselekedetek és érzelmek rendszerével?
A coaching helyzetünk tipikusnak mondható volt: kliensem (nevezzük őt Gábornak) egy multinacionális cég felsővezetője, több éves vezetői és nemzetközi tapasztalattal a háta mögött. Munkatársak visszajelzése szerint magas szakmai tudás, ám annál kisebb leadership gyakorlat jellemezte: egyedül dolgozott, nem szívesen kommunikált személyesen, munkatársai felé nem delegált, nem bízott mások munkájában, csapatát nem képviselte a szervezetben, sokak számára láthatatlan volt. 
Gábor esetében a sokk a saját csapatán belül történt: felálltak, elmentek, Gábor szerint cserben hagyták őt. Az elmúlt egy évben kétszer is. És bár ez akkor tényleg sokk szerű volt, ma már másképpen értelmezi Gábor azokat a helyzeteket.

Leader-generáló helyzetek

Gábor szerint a változásának képlete igen egyszerű volt: kellett egy sokk, egy megrázkódtatás, kellett valaki, aki őt a komfort zónáján túlra kitolta és kísérte, aztán meg kellett tapasztalni, hogy az új gondolkodás, viselkedés működött és már kész is volt a változás. Egyszerű, nem? Gábor története összecseng Sari van Poelje változási kutatásával, melyben arra keresték a választ, hogy melyek azok a helyzetek, kulcsesemények, amelytől valós változások indulnak be.(A kutatásról Csigás Zoli készített interjút) A kutatás 6 változási kulcseseményt azonosított:

 1. Lehetetlen küldetés (költségkeret, határidő lehetetlennek tűnik)
 2. Megakadás (csalódás)
 3. Beosztottak kezelése (delegálás megtanulása junior vezetők esetén)
 4. Politika (struktúrák és az információkat menedzselése a komplex rendszeren belül)
 5. Szerepmodellek
 6. Személyes trauma (specifikus és intenzív élmény, akár pozitív, akár negatív irányú)

Gábor történetében a megakadás és személyes trauma játszott változást generáló szerepet. Be kellett látnia, hogy nem tud úgy tovább dolgozni, ahogy eddig tette, új modellekre, új szerepre, új viselkedésre van szüksége. Ebben segítette őt a coaching.

„Légy tökéletes!” – coaching a tudatossággal

Gábor egy „Légy tökéletes!” útravalót kapott. Épp ezért elsőként és leginkább a „fejével” dolgoztunk: gondolkodott, összefüggéseket keresett, modelleket értelmezett, párhuzamokat elemzett. Amikor értette, hogy mit és miért érdemes másképp csinálni, akkor kipróbálta. Amikor pedig megtapasztalta, hogy ezek az új viselkedésmódok működnek, akkor már alkalmazta is őket. Mindezek a változások a gondolkodás és cselekvés szintjén történtek. Látható és elérhető szinten egészen biztosan. Izgalmas volt megélni azt is, ahogy Gábor dolgozott magán. Biztosan többek is ráncolják homlokukat, amikor azt mondja Gábor, hogy „megtapasztalom, működik és már kész is a változás”. De tényleg így volt. 
Gábor komoly munkát tett meg ennyi idő alatt. A tizedik alkalommal jutottunk el oda, hogy az érzelmek is megjelenjenek a coachingban.  
Ott viszont már egy új fejezet lesz, egy újabb, izgalmas változásra való hívás.

Scroll to Top