66 nap egy új szokás kialakítására?

Jártál már úgy, hogy a tréning végén tíznél több tételt írtál össze, hogy min fogsz változtatni? Esetleg olyan csapatépítésen részt vettél-e, ahol kilónyi flipchartot írtatok tele, hogy ezentúl mit fogtok másképp csinálni? Hát rossz hírünk van. Piszok nehéz lesz.

66 nap 2010-ben Phillippa Lally kollégáival egy izgalmas kísérletet végzett a szokások megszilárdításáról. 96 önkéntes egyetemista részvételével –mindegyikük szeretett volna egy új szokást a mindennapjainak rutinjává emelni – a kutatás több hónapon át zajlott. A kutatásban résztvevők több új napi szokás közül választhattak. Minden új szokás az egészségesebb életmódot támogatta: egy gyümölcs az ebéddel, 15 perc futás minden vacsora előtt, napi 50 felülés, vagy több víz bevitele. A résztvevők minden nap interneten rögzítették előző napi teljesítésüket és válaszoltak olyan kérdésekre, miszerint a tevékenységet „nehéz volt nem elvégezni”, vagy „gyakorlatilag gondolkodás nélkül csináltam”. A kutatás szerint:

Átlagosan 66 nap az automatizmus, azaz a rutin elérése: ennyi idő kellett ahhoz átlagban, hogy gondolkodás nélkül a résztvevők mindennapjainak természetes részévé váljanak a feni tevékenységek.

Az átlag igen csalóka: nagy volt ugyanis a szórás a résztvevők eredményeiben. Voltak, akik 18 nap alatt, mások pedig csak 254 nap elteltével jelezték azt, hogy elérték az automatikus működést.

Minél összetettebb az új viselkedés, annál több időre van szükséged, hogy szokássá váljon. Sportolás rutinszerű végzéséhez átlagosan 1,5-szer annyi időre volt szükség, mint pl. a több víz ivására.

Nem gond, ha kihagysz 1-1 napot. Jó hír, hogy a kutatás szerint nem változott az eredmény, ha egy-két napot kihagytak a kutatásban résztvevők az új viselkedések gyakorlásában. Ám látszott az is, hogy több nap kihagyása lassítja az automatizmus elérését.

Bár a kutatás több ponton kritizálható, eredménye kétségkívül érdekes adalék a viselkedésváltozás gyakorlatához. Milyen üzenetekkel segít bennünket?

  1. Ha egyéni, vagy szervezeti változásban érintett vagy: szánj rá időt! Ha coachingban vagy, adj magadnak legalább 3 hónapot!
  2. Ismételd rendszeresen, próbáld napi szintre emelni az új viselkedést! Kísérletezz, játssz, jutalmazd magad!
  3. Válassz olyan új viselkedést, ami élvezetet ad!
  4. Kérj visszajelzést a környezetedtől, lásd, hogyan hat a te változásod a környezetedre és saját magadra!
  5. Állítsd meg az irreális vállalási folyamatot: ha azt látod, hogy a csapatod, vagy a szervezet túl sok mindent és egyszerre akar megváltoztatni, akkor nálad a felelősség, hogy jelezd: a kevesebb sokszor több!
Scroll to Top