2-3 mondat megér egy egész napot?

„Ha van 2-3 mondat egy tréningen, amire utólag emlékszem, akkor már megérte elmenni.” Ezt még évekkel ezelőtt mondta egy rendszeres tréningrésztvevőnk. És folytatta: „Csak azt nem tudom soha előre, hogy mikor fog elhangozni, ami nekem fontos.”

Hát igen. Egy tréning, egy konferencia mindig csak ígéret. Nehéz eldönteni, hogy csak a marketinganyag meggyőző vagy igazán olyan lesz, ami nekem szól.

Coaching Határok Nélkül – új csapat, új formák a coach-képzésben

Fenntartásokkal kezdtem bele a Coaching Határok Nélkül programsorozatába. Kedvező áron kínált komoly programot, nagy neveket, fajsúlyos témákat 1-1 napban – hogy fog ez összejönni? Ez nem jellemző, pláne nem Magyarországon! 
És valóban: meghökkentő volt a konferenciás (időnként 100 feletti) létszám olyan gyakorlatias témákhoz, mint a vezetői coaching. Ráadásul szinte minden előadó elmondta, hogy a leadott programot 2-3-5 napos tréningformában szokta feldolgozni. Ezek a sajátosságokat bizony nekünk résztvevőknek (legtöbbünk gyakorló coach, tréner – nos, nem mindig a legkönnyebb résztvevői társaság vagyunk!) és sokszor az előadóknak is szokni kellett. 
A programokon emiatt kevesebb közvetlen tréneri figyelmet kapott az egyes résztvevő; a témákban vagy nem merültünk el, vagy nagy ugrásokkal kellett haladni; nem lehetett minden feladatot rövid idő alatt mindenki számára egyformán érthetően kiadni stb. – Időnként kihívás volt a javából követni a sűrűszövésű mondatokat, esszenciális gondolatokat; megszólalni a szakmatársak előtt; 20 percben elmélyülni most megismert társainkkal személyes kérdésekben.

Mégis mit adott ez a program és miért ajánlom új gondolatokra nyitott vezetőknek, HR-es és coach kollégáknak?

2000 óta coacholok. Az utóbbi 3 évben 30-nál több ügyfelemnek voltam változásában, fejlődésében, kibontakozásában hol kísérője, hol vezetője. Társaimmal az ASCON Consulting változásmenedzsment csapatában szakmai és személyes magabiztosságát, energiát és innovatív megoldásokat adunk a változások szereplőinek.

Coachként és változási szakemberként is alapvető szakmai követelménynek tartom a folyamatos önfejlesztést. És a CHN ebben igazi kincsestár volt: a nemzetközi szakmai élet sokszínű, pezsgő világába engedett bepillantást. Minden nap tanultam valamit – egy coaching/életfelfogást, egy módszertant, egy újszerű megközelítést, egy jó gyakorlatot vagy impresszív előadói-moderátori stílust. Az eddig csak könyvekből ismert nevek élő emberekké és szakemberekké váltak: John Whitmore a hetvenéves guru tapasztaltságával osztotta meg velünk értékrendjét, gondolatait a coaching fontosságáról és néhány nagyon is használható gyakorlatot. Többet be is építettünk energiamenedzsment programunkba.

Több workshop is az erősségekre építő fejlesztést helyezte előtérbe. Ezáltal napi coachingmunkámban sokoldalúbbá és tudatosabbá tett a megerősítésekre alapuló fejlesztési technikák (pl. AI) használatában. Tisztábban tudom képviselni a coaching felhasználási lehetőségeit a szervezeti fejlesztésekben. Jonathan Passmore inspiratív AI workshopjának hatására pedig egy blogot írtam empátiáról. A Coaching-körforgás 6 dobozát szinte napi gyakorlatban használom ügyfeleimnél. Van, hogy 4-6 ülés alatt megyünk végig a kérdéseken – és van, hogy 1 órás “rapidcoaching” -ra használjuk. 

Köszönöm a szervezőknek a bátorságot, hogy elindították ezt a programsorozatot – jó érzés volt tanulni és közben a nemzetközi és magyar szakmai élet részének is lenni! Örömmel vállalom, hogy a CHN coachok között szerepelhetek és munkámban képviselhetem a tudáson, nyitottságon és elfogadáson alapuló CHN-szellemiséget.

Scroll to Top